Foto verkleinen
Plaatje verkleinen
Afbeelding verkleinen
Snel uw
foto
verkleinen

Type afbeeldingen: GIF, PNG of JPG

In de digitale wereld worden veel verschillende type bestanden gebruikt voor het opslaan van afbeeldingen. Voor websites zijn er echter maar drie types waar veel gebruik van gemaakt wordt, dit zijn:

Doordat dit eigenlijk de enige gebruikte bestandsformaten voor plaatjes, foto's of afbeeldingen voor websites zijn, beperken we ons bij www.plaatjeverkleinen.nl tot deze formaten. Bestanden in andere formaten, zoals bijvoorbeeld bmp, zijn vaak veel te groot, waardoor het laden veel te lang duurt en de bezoeker eindeloos moet wachten.

GIF: Graphics Interchange Format

GIF kent een "lossless" compressie, waarbij er geen verliezen in kwaliteit optreden. Het nadeel van GIF is echter dat het niet zoveel kleurdetails als de andere formaten ondersteunt. Hierdoor is GIF niet zo geschikt voor foto's, maar wordt vooral gebruikt voor logo's, diagrammen en achtergronden. Een bijzondere vorm van GIF is een zogeten "animated GIF", waarbij een aantal plaatjes achter elkaar getoond worden. GIF kent ook transparantie, waardoor de achtergrond door bepaalde delen van een plaatje heen kan schijnen.

Zelf uw GIF verkleinen? Klik hier
Kijk voor meer informatie op wikipedia

JPG: Joint Photographic Experts Group

JPG slaat data op met een "lossy" compressie: het bestand wordt kleiner naarmate er meer wordt gecomprimeerd.  Dit resulteert vanzelfsprekend in kleinere bestanden, wat voor websites erg handig is, maar gaat wel ten koste van de kwaliteit. JPG wordt vooral gebruikt voor foto's.

Zelf uw JPG verkleinen? Klik hier
Kijk voor meer informatie op wikipedia

PNG: Portable Network Graphic

PNG is een wat nieuwere verschijning, en combineert eigenschappen van GIF en JPG. Het kent een "lossless" compressie, waardoor er geen kwaliteitsverlies plaatsvindt. Bestanden zijn over het algemeen groter dan bij JPG en kleiner dan bij GIF. PNG kent, net als GIF, transparantie. Het grote nadeel van PNG is dat nog niet alle browsers dit formaat ondersteunen.

Zelf uw PNG verkleinen? Klik hier
Kijk voor meer informatie op wikipedia

digicamshop Image Banner 728 x 90